Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ekumenický týden modliteb 2008

27. 1. 2008

Zástupci křesťanských církví na ašsku, chebsku a mariánskolázeňsku se již několik desetiletí setkávají a tento svůj počin nazývají jedním slůvkem: „Ekumena".


Cíl setkávání

Setkání Ekumeny jsou základnou, jejímž cílem je umožnit křesťanům žijícím na ašsku a chebsku vzájemně se poznávat a spolupracovat.


Účastníci setkávání

K setkáním Ekumeny jsou přizváni zodpovědní za jednotlivé křesťanské sbory, církve, farnosti či společenství (dále jen společenství), či jimi delegovaní zástupci. Setkání jsou otevřena pro všechna křesťanská uskupení ve zmíněné lokalitě.

Náplň jednotlivých setkání

Náplní jednotlivých setkání Ekumeny je zpravidla společná modlitba, vzájemné povzbuzení se svědectvími z osobního života či společenství, přednáška a diskuze na témata, která umožňují poznání vlastních církevních tradic, přístupů či teologie, informace z jednotlivých společenství a návrhy či samotná příprava společných ekumenických akcí. Zástupci členů Ekumeny se setkávají jednou za měsíc, vždy v předem dohodnutou středu, od 10 do 12 hod.


Formy spolupráce

K nejvýznamnějším ekumenickým akcím každoročně patří Alianční týden modliteb pořádaný Evangelikální aliancí (který v naší lokalitě spojujeme v jedno s Týdnem modliteb za jednotu křesťanů pořádaný Ekumenickou radou církví a Českou biskupskou konferencí) a vánoční půlnoční bohoslužba. Minimálně jednou do roka se pak koná ještě nějaká další (většinou evangelizační) společná akce.


Kontaktní osoba Ekumeny

Ekumena si každoročně volí zástupce jednoho ze svých členů jakožto svého koordinátora, jehož úkolem je Ekumenu zastupovat navenek, zprostředkovávat tok informací uvnitř a moderovat společná setkání.

Současným koordinátorem Ekumeny je zástupce Řk farnosti Cheb, farář Petr Bauchner, tel. 608 656 556, na kterého je možné se obracet se žádostí o další informace.

Současní členové Ekumeny

Momentálně se setkání Ekumeny zúčastňují zástupci těchto společenství:

Volněji s Ekumenou spolupracují tato společenství:

Korespondenční kontakt udržujeme s těmito společenstvími: